Nampak Cinta Hati Yang Jauh Tapi Sebenarnya Jodoh Depan Mata .


Cerpen :

" Adakah ini dinamakan Cinta Monyet atau Jodoh??? "




Assalammualaikum semua,
kali ni Eyrra nak cerita dekat korang semua pasal Cinta Monyet... cerita yang Eyrra nak cerita dekat korang semua ni adalah cerita yang betul tau... bukan cerita yang dalam drama tu... cerita ni Eyrra amik dari kisah cerita cinta yang dialami oleh seseorang dari 2007 sampai 2017... Eyrra tak nak mention siapa orangnya... tapi Eyrra karakterkan Hatibatulagi untuk Lelaki dan Egotinggilangit pula untuk perempuan... A bittersweet love story...  jom start jom...

- 2007
- Hatibatulagi = 16 Tahun
- Egotinggilangit = 13 Tahun

Masa zaman sekolah dulu... zaman Egotinggilangit nak up lah katakan... budak-budak sekolah rendah baru nak masuk sekolah menengah... hehehe... mestilah skema je kan... tengok lelaki pun tak ada perasaan suka langsung... anggap semua lelaki yang nak kenal dengan Egotinggilangit tu pangkat abang-abang je... masa tu Egotinggilangit ni kawan je dengan siapa-siapa budak dalam kelas tu... sebab baru form 1 kan... mana kenal siapa-siapa lagi... okey lah back to the topic... masa mula-mula masuk sekolah tu... Egotinggilangit ni selalu nampak Hatibatulagi... sebab kawan-kawan Egotinggilangit suka sangat cerita pasal Hatibatulagi... daripada Egotinggilangit ni tak kenal siapa itu Hatibatulagi... terus jadi kenal... sebab kawan-kawan Egotinggilanggi ni kenal sangat + orang kampung Hatibatulagi juga... tu yang puji Hatibatulagi tu Encem lah... muka ala-ala  Irwansyah lah.... please lah... muka macam pak meon ada hati nak samakan dengan Irwansyah yang encem tu.... memang ke lautlah nampaknya.... hohoho ( gelak jahat ) ... sebab masa tu zaman Irwansyah famous lagu "pecinta wanita" kebetulan pula nama Hatibatulagi ada "SHAH" that why lah diaorang panggil Irwansyah kot sebab ada shah juga... no comment lah soal tu... Egotinggilangit ni tak berapa suka sangat perangai Hatibatulagi... bila Egotinggilangit nampak je Hatibatulagi mesti dikelilingi perempuan... nampak macam playboy je... menyampah... ( bila tak kenal... kita nampak macam tu je dah dilabel playboy.... hahaha... padahal sebenarnya... perempuan yang ada dengan dia tu adalah classmate... serkap jarang je dulu masa Egotinggilangit tak kenal Hatibatulagi )

kita pendekkan cerita... Egotinggilangit ni rasa macam dah lama tak nampak Hatibatulagi dekat sekolah... Opppp jangan salah faham yer... masa ni belum ada perasaan apa-apa lagi... cuma tertanya-tanya je kemana pergi mamat poyo tu.... Masa tu tertanya juga... beranikan diri tanya dekat classmate yang suka sangat cakap pasal Hatibatulagi... cuma nak bertanya je... sebab classmate terus lost cerita pasal Hatibatulagi... rupanya dia dah pindah sekolah Teknik... Hatibatulagi kan form 4... lelaki kan suka masuk sekolah Teknik... lepas Hatibatulagi pindah sekolah.... dah tak ada dengar cerita pape lagi pasal Hatibatulagi...




- 2009
- Hatibatulagi = 18 Tahun
- Egotinggilangit = 15 Tahun

Egotinggilangit pergi pasar malam dengan Mom... tertiba je ternampak balik Hatibatulagi dengan kawan-kawan dia... Hatibatulagi tak pernah kenal pun Egotinggilangit ni... Egotinggilangit je kenal Hatibatulagi... tu yang Egotinggilangit nampak Hatibatulagi... dia buat biasa je... hahaha.. sebab memang mereka saling tak kenal pun... dalam hati Egotinggilangit ni ( pehhh... encemnya mamat ni sekarang... huhuhu... berbunga-bunga pula hati ni tengok Hatibatulagi... ) baru perasan mamat ni encem rupanya... dah lama tak jumpa... dulu masa sekolah setahu Egotinggilangit dia ni rendah je orangnya... kenapa sekarang ni  nampak tinggi semacam je... ke Egotinggilangit yang semakin rendah... hahaha... Egotinggilangit cakap dalam hati ( macam ciri-ciri lelaki yang dicari = tinggi + kurus ) alamakkkk !!! tak kan aku suka dia kot... perasan je... macam Hatibatulagi nak kat Egotinggilangit ni... lupakan je niat tu... Egotinggilangit terus lupakan Hatibatulagi... memang tak nak ingat langsung...




- 2010
- Hatibatulagi = 19 Tahun
- Egotinggilangit = 16 Tahun

Apabila zaman semakin maju... teknologi internet semakin berleluasa di laman sosial... apabila zaman Friendster & My Space berakhir... bermulalah zaman Facebook... mula-mula guna FB ni... Egotinggilangit ni Approve hanya orang yang dia kenal je... orang yang dia tak kenal... dia buat tak tahu je... bila orang antar PM suruh App... Egotinggilangit tak layan langsung... lagi pun baru nak berFB...mana reti sangat kan... lagi pun buat apa nak App orang kita tak kenal kan... Tertiba ada Hamba Allah yang tak dikenali Add... sebelum Egotinggilangit nak App... dia check dulu profile FB Hamba Allah tu.... muka macam pernah tengok je... tapi dekat mana yer... nama pun pelik... Alien ke yang Add aku ni... nama dia mula huruf  " B " ... muka nampak baik je... lagi pun rasa macam pernah nampak je... terus je App... tak fikir panjang lagi... hahahaha... lagi pun masa tu Egotinggilangit baru lepas break... kira tak salah pun nak cari kenalan baru... hehehe... bila dah App.... cousin pula yang pandai-pandai balas kan chat yang di hantar oleh " B " ... cousin cakap dia nampak baik... alahhh... lelaki kan... mula-mula nak kenal semuanya baik.. lama-lama tahu lah tembelangnya macam mana... 

beberapa hari selepas Egotinggilanggit App " B " jadi friend dekat FB... " B " ni selalu sangat comment & like gambar-gambar Egotinggilanggit... penuh comment antara Egotinggilanggit vs Hatibatulagi dekat gambar Egotinggilanggit... sampai-sampai orang sekeliling yang jadi friend dekat FB tegur... semua orang ingat mereka berdua ni couple... hahaha...

sekian lama bercomment gambar & chat dekat FB... tertiba classmate Egotinggilangit tanya... Egotinggilangit kawan dengan jiran dia ke??? jiran??? ha??? siapa jiran kau??? " B " nama dekat FB dia tu...  dia jiran aku... mata Egotinggilanggit mula membulat & tertelan air liur... masa tu barulah tahu Hatibatulagi tu adalah " B "... tak sangka selama ni Egotinggilangit berchat dengan orang yang dia tak suka pada suatu dahulu... hahaha... dalam hati Egotinggilangit ( kenapalah aku tak cam sangat muka dia ni... ishhhh... kan dah terkawan dengan orang yang aku tak suka dulu.. ) lepas tu semua orang ingat kita orang couple... padahal tak couple pun... cuma kawan biasa je...

balik je rumah... terus cari laptop... terus stalker FB " B "...  masa tu habis semua Egotinggilangit stalker... sebab nak confirm kan betul-betul... bila stalker punya stalker terjumpa pula gambar-gambar dia masa zaman sekolah... hahaha... memang sah lah dia ni mamat yang aku tak suka masa form 1 tu.... sebab masa sekolah muka dia comel ( hahahha... memang encem pun mamat ni masa sekolah... melting juga bila tengok dia... tapi dulu Hatibatulagi mana pandang budak selekeh Egotinggilangit ni... masa tu form 1 pula... tak pandai nak cantik-cantik macam orang lain lagi...  )

bila tanya dekat " B " nama awk " MSBA " ke??? duduk dekat " AL " ke??? sekolah dekat " SMKSA " ke???... nak tahu tak dia jawab apa??? ehhh mana ada... agak geram juga lah sebab dia tak mengaku... dia masih simpan ketat-ketat identiti dia yang sebenar... bila Egotinggilangit tanya macam ni... betul ke jiran " F " ??? terus dia teperanjat... hahahha... nak rahsia sangat kan identiti awk tu... kan dan kantoiii... sekian lama berkawan tanpa mengetahui identiti " B "... terkantoi pula dengan classmate Egotinggilangit tu...




- 2011
- Hatibatulagi = 20 Tahun
- Egotinggilangit = 17 Tahun

Tertiba Hatibatulagi tanya dekat Egotinggilangit... kita ni couple ke??? Egotinggilangit ni diam je... dalam hati Egotinggilangit ( ishhhh mamat ni... lurus bendul betul lah... dah orang caring dekat dia... dia tak tahu ke yang aku ni suka dia juga... tak kan girl yang nak luahkan dulu... malu lah... lempang juga mamat ni karang... ) beberapa bulan kemudian dia pernah luahkan perasaan dia dekat Egotinggilangit yang dia suka Egotinggilangit sebelum diaorang berjumpa lagi... Hatibatulagi dah jatuh cinta bila melihat gambar-gambar dekat dalam FB Egotinggilangit... hahaha... jiwang juga mamat ni...lama-lama bila Egotinggilangit ni rasa Hatibatulagi ni seorang yang baik & terlalu ambil berat pasal dia... dia pun terima Hatibatulagi menjadi BF dia... selama hampir 2 tahun mereka kenal... tak ada lagi salah faham yang terjadi antara mereka berdua... hubungan mereka berdua sangat lah baik... 




- 2012
- Hatibatulagi = 21 Tahun 
- Egotinggilangit = 18 Tahun

Hubungan mereka sangatlah bahagia.Hatibatulagi jaga & sayang Egotinggilangit dengan baik... walaupun kadang-kadang Hatibatulagi ni marah-marah sebab dia kuat jealous... jealous tu kan tandanya sayang... tak gitu... cuma !!! masing-masing kerap jugalah bergaduh... macam-macam salah faham yang timbul pada tahun 2012 tu... pada tahun 2012 ni mereka sering putus sambung putus sambung... dah tak boleh kira berapa kali mereka putus... kadang-kadang mereka sendiri yang tak tahan dengan perangai masing-masing... kadang-kadang text kadang-kadang tak... dah macam musuh pun ada... nak bergaduh je kalau jumpa... bila jumpa je mesti ending dia bergaduh... kadang-kadang tak faham apa puncanya.... tapi dah lama-lama perasaan ingin berbaik tu ada... Egotinggilangit tak pernah nak mulakan dulu... nak mintak maaf ke??? apa ke??? dia mesti nak tunggu Hatibatulagi yang pujuk dia... Hatibatulagi ni kadang-kadang dia keras hati juga... dia buat tak tahu je... dia mana reti nak pujuk-pujuk ni... ishhh... benci-benci... Kalau Egotinggilangit rasa dia yang salah... dia sendiri yang akan mintak maaf dulu... mana boleh dua-dua jadi api kan... mestilah salah sorang kene jadi air... reda kan keadaan... hehhehe... baru hubungan tu kekal...




- 2013
- Hatibatulagi = 22 Tahun
- Egotinggilangit = 19 Tahun 

Hubungan mereka semakin bergolak kencang... semakin lama semakin macam-macam benda berlaku diantara hubungan mereka... pergaduhan mereka semakin rancak... sampai masing-masing tak puas hati dengan perangai masing-masing... ada je benda yang tak kene pada mereka... buat benda ni salah... buat benda tu pun salah... ni belum kahwin lagi... salah faham kecik jadi besar... sampai mereka berdua nekad nak berkawan dan tak nak bermusuh... mereka berdua bersetuju... hanya berkawan lebih baik daripada bercinta... mereka berdua baik sebagai sahabat... bila berkawan ni... masing-masing tak ada pula nak bergaduh + cemburu buta... masing-masing baik je... macam baru kenal... macam ni lagi bagus dari couple... salah faham bertubi-tubi yang datang... orang ke 3 pun tak putus-putus mengacau... bila dah berkawan... alhamdulillah tak ada yang kacau... kalau ada jodoh tak kemana pun kan....




- 2014
- Hatibatulagi = 23 Tahun
- Egotinggilangit = 20 Tahun

Sekian lama mereka menjadi kawan baik... sehinggalah ibu bapa & family mereka tak tahu pun pasal hubungan mereka sekarang ni... family mereka ingat hubungan mereka ni baik-baik je... mereka berdua berkawan sampailah sekarang... tapi Hatibatulagi sentiasa ambil hati & ambil berat pasal Egotinggilangit... sentiasa belikan hadiah-hadiah yang comel-comel untuk Egotinggilangit... Egotinggilangit bukannya tak nak terima balik Hatibatulagi... tapi Egotinggilangit dah tak nak couple... dah malas nak bercinta ni... sakit hati... padahnya pada Egotinggilangit... Hatibatulagi terima dengan hati terbuka... dia tetap menunggu Egotinggilangit... hati dia hanya untuk Egotinggilangit... bukan untuk orang lain... kalau dah suka dekat seseorang tu masuk je meminang... tak payah cintan cinton ni... buang masa je... baik bercinta selepas kahwin... lagi indah... sebab cinta kita hanya untuk yang halal...




- 2015
- Hatibatulagi = 24 Tahun
- Egotinggilangit = 21 Tahun 

January 2015 :

Pada tahun 2015, tahun yang paling bermakna bagi Hatibatulagi sebab lamaran pada tahun 2014 diterima... bertahun juga lah Hatibatulagi bersabar menunggu Egotinggilangit menerima lamaran dia... walaupun Egotinggilangit tak layan Hatibatulagi... Hatibatulagi tetap cuba untuk mengambil hati Egotinggilangit balik... setiap hari Hatibatulagi hantar sms , whatsapp , wechat , chat FB & chat Twitter tapi satu pun Egotinggilangit tak reply... malah Egotinggilangit tak baca pun text yang dia hantar panjang-panjang macam karangan masa sekolah dulu... sebab hati Egotinggilangit memang dah tawar hati dah nak terima Hatibatulagi dalam hidup dia... Egotinggilangit memang dah terima hakikat yang jodoh mereka dah berakhir... 

tapi !!!!

diringkaskan cerita... Hatibatulagi ada pernah cakap dekat Egotinggitlangit... kalau Egotinggilangit terima lamaran Hatibatulagi... Egotinggilangit kene pakai cincin emas lamaran Hatibatulagi tu... tertiba hati ni terbuka nak terima lamaran Hatibatulagi & gatal pula tangan ni nak pakai cincin emas lamaran Hatibatulagi tu... 

jeng jeng jeng !!! 

Egotinggilangit menjerit sekuat hati... ( awak jahat !!!!!!!!!!!! ) cincin melamar tak muat... pehhhh... sedih sangat + geram sebab cincin tak muat... rupanya Hatibatulagi tak tau saiz Egotinggilangit... dia main beli je... :(

sebenarnya Egotinggilangit terima lamaran Hatibatulagi bulan December 2014... disebabkan cincin tak muat... bila Hatibatulagi tengok jari Egotinggilangit ada cincin emas putih... Hatibatulangit tanya dekat Egotinggilangit tak sudi terima saya ke... Egotinggilangit diam je... hahaha... padan muka.. siapa suruh beli cincin kecik... tapi sebenarnya dalam hati ni... ( diam tu tanda setuju lah ) hahaha... Hatibatulagi adalah pilihan kedua ibu bapa Egotinggilangit... sebab Hatibatulagi telah membuat kedua ibu bapa Egotinggilangit yakin yang Hatibatulagi boleh jaga anak bongsu mereka...





July 2015 :

Masa malam raya ke 2... family Hatibatulagi datang merisik...Egotinggilangit macam tak percaya je yang dia betul-betul datang bawa family dia datang jumpa family Egotinggilangit... Mak Hatibatulagi cakap dia nak buat tanda je... kalau orang lain datang meminang... tunjuk cincin merisik... cakap ada orang dah cop... family Egotinggilangit belum kasi keputusan apa-apa lagi... sebab masa tu Egotinggilangit masih belajar lagi... parents Egotinggilangit cakap kalau Egotinggilangit grad on time baru dia terima... 




November 2015 :

13/11/2015
Egotinggilangit grad on time.... so dengan gembiranya parents Egotinggilangit pun setuju dengan Majlis Pertunangan pada 21/11/2015... 

21/11/2015
sebelum Majlis pertunangan tu... Hatibatulagi sentiasa whatsappp Egotinggilangit betul ke awak sudi jadi teman hidup saya nanti... sebab mereka sentiasa bergaduh je... sebab Hatibatulagi jealous sangat kalau Egotinggilangit berkawan dengan mana-mana lelaki dekat tempat study dia... so selagi mereka tak bertunang selagi tu Hatibatulagi risau Egotinggilangit pergi dekat orang lain... dia pun tak fikir panjang... dia betul-betul sayangkan Egotinggilangit... so dia nekad nak bertunang secepat mungkin.... bertarikh 21 November 2015 diaorang berdua sah menjadi tunangan orang... so dengan ikatan pertunangan ni... mereka harap tak ada lagi salah faham antara mereka lagi... kuranglah bergaduh.... sebab mereka ni kalau bergaduh hampir setahun atau berbulan-bulan... kalau ikutkan hubungan mereka ni... dah banyak kali putus sambung balik... mereka ni kalau jumpa bermasam muka... tak contact... jumpa pun bila Egotinggilangit ada dekat rumah... mintak izin kedua ibu bapa Egotinggilangit.... kalau ikutkan Egotinggilangit memang mereka tak berjumpa lah... hehehhe... kira memang masing-masing pernah dicop musuh masa dulu... hehehhehe




February 2017 :


04/02/2017
Alhamdulillah Hatibatulagi & Egotinggilangit akhirnya disatukan dengan sekali lafaz sahaja... syukur alhamdulillah majlis mereka berjalan dengan lancar... mereka tak sangka hubungan yang dah retak dahulu berakhir dengan perkahwinan... betullah orang tua-tua cakap... kalau dah jodoh tak kemana... lari lah kau sampai ke oversea bertahun-tahun sekali pun... kalau dah jodoh pasti Allah pertemukan juga... kita doakan hubungan mereka ni sampai ke akhir hayat mereka... Aaminn... 




- Cerita Benar
- Reality Hidup Sebenar
- Ikhlas Dari Pencerita




Tata semua
meoww meowww
Assalammualaikum


1 comments:

  1. Hihi entri nie Nadia baca pun tersenyum . Sebab Nadia punya cerita pun lebih krg mcm nie lah . Cuma lain skit je . Betul sgt kadang kita tak sedar yg jodoh kita sebenarnya depan mata je . <3

    ReplyDelete

 
Copyright © Missue Eyrra Zerra | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in