HIDUP !



Find a room,and your ideal housemates




Assalammaulaikum, 
hari ni Eyrra nak share tentang macam mana nak cari bilik sewa yang murah dan cukup selesa di sekitar Malaysia ni... dunia sekarang ni kan dah canggih... semua orang kan dah ada fone dan internet... so apa lagi... google je... semua benda di hujung jari dah sakarang ni... tak payah berpanas-panas nak cari rumah... korang boleh pergi terjah terus dekat laman web HIDUP . laman web HIDUP ni baru je menapak pada bulan Oktober, 2015 tahun lepas...Tiada iklan di Televisyen, 


kata orang, "we try to spread the good thing by word of mouth"


Tujuan laman web ini ditubuhkan adalah untuk membantu lebih ramai pengguna diluar sana untuk mencari bilik untuk disewa khususnya di Lembah Klang dan sekitarnya. Trend sedia ada untuk mencari bilik sewa adalah kebanyakkannya di laman sosial seperti Facebook atau pun di Mudah.my. Namun begitu kedua-duanya bukanlah laman web khusus untuk pencarian bilik sewa. 

 Benar, memang ada laman web untuk pencarian bilik sewa dan yang paling mendapat sambutan selama ini. Mereka merasakan bahawa banyak improvasi yang boleh dilakukan. 
  • Map Function 
  • Price range
  • Find a housemate - Contact users
Ciri yang paling istimewa adalah bagi mereka "Find a housemate". korang boleh rujuk di pautan ini: Search People . Di sini pengguna boleh mencari housemate atau pun korang punya bilik sewa/rumah sewa boleh mencari "potential tenant" dan juga sebaliknya. Di sini ada dua option 
  • People looking for a room
  • People looking for a tenant
Jadi ini boleh membantu mereka diluar sana yang mungkin selalu mencari housemate untuk penuhkan bilik/rumah sewa mereka dan bukan itu sahaja, ianya berguna untuk kedua-dua, penyewa dan tuan rumah.

Mengapa Hidup.my - Mengapa tidak? jika ianya adalah suatu improvasi dari sebuah laman web yang sering digunakan ramai dan ianya percuma. Untuk tambahan lagi, mereka tahu bahawa majoriti pengguna di Malaysia adalah pengguna mobile. Mereka telah pastikan bahawa ianya mobile-friendly tanpa pengguna perlu muat turun sebarang aplikasi. Mereka tidak menolak kebarangkalian untuk membuat aplikasi tetapi ianya lebih mudah jika pengguna tidak perlu download sebarang aplikasi sekirannya ia pada awal sudah pun mobile-friendly

 Secara jujurnya, mereka tidak ada golongan/kumpulan fokus kerana melibatkan semua - penyewa dan Tuan rumah. Ini bermaksud jurang umur yang berbeza-beza. Namun begitu, boleh mereka katakan bahawa mereka memang hendak bantu golongan pertengahan dan kebawah atau pun "middle income" dan "low income" group khususnya Pelajar dan Eksekutif muda yang baru memulakan pekerjaan di kota raya. Oleh kerana itu Price Range pun kami letak maksimum RM2,000 dan itu pun sudah sangat mahal bagi sebuah bilik. Dengan harapan, lebih mudah orang mencari bilik sewa kerana mereka tahu bahawa 2016 dan seterusnya akan menjadi lebih sukar bagi golongan ini jika tidak dapat menguruskan kewangan dengan baik dan menyewa bilik adalah salah satu cara untuk mengurus kewangan dengan baik. Tapi betul juga kalau nak kata lain orang lain rasa, ada juga pengguna yang sewa mahal-mahal. :D


okeylah tak larat nak celoteh banyak-banyak... kalau nak tau lebih lanjut korang boleh check sendiri laman web HIDUP tu sendiri... mana tau membantu ke kan nanti... tak payah lah pening-pening kepala lagi nak fikir pasal rumah, pasal kewangan... semua benda boleh settle kalau korang klik dekat laman web HIDUP ....

SELAMAT BERFIKIR ! RENUNG-RENUNGKANLAH !

tata semua,
meoww meoww
Assalammualaikum


0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Missue Eyrra Zerra | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in