Istiadat Konvokesyen ke 85 (UITM Segamat, Johor)


"Alumni UITM "




Assalammualaikum semua, Eyrra dah lama tak update blog... rasa dah bersarang dah blog Eyrra ni... nak mengayat pun rasa terkial-kial dah... hehehhe... sebab busy kerja dah sekarang ni... tak ada masa nak buka lappy... so sekarang ni baru free... sebab bank kasi cuti seminggu... yahuuuuuu... ingat senang nak dapat cuti seminggu.. bank je yang mampu kasi... hhahahha... dalam setahun memang kene amik "block leave" bila boss besar tanya bila nak amik cuti... so Eyrra amik kesempatan bercuti masa nak konvokesyen ni...sebab nanti boleh rehat-rehat kan diri lepas konvo... boss cakap lepas konvo boleh honeymoon... hahahahhha sebab cuti seminggu... 




Eyrra nak cerita sikit... hahahhaha... sebelum nak konvo kepala otak ni sik terfikir je... mintak-mintak lah masa naik pentas nanti tak tersadung ke, topi jatuh ke & macam-macam lagi Eyrra fikir...hahahahhah sebab family ada tengok Eyrra masa tu... tak nak lah buat diaorang malu.. cuma nak buat diaorang bangga dengan Eyrra... Eyrra sayang sangat dekat family Eyrra... 




just nak cakap sedihnyaaaa... ni je gambar pre convo Eyrra...sebab hujan masa tu... tak dapat nak amik gambar dengan budak-budak kelas yang lain... diaorang ni je Eyrra dapat rembat... ajak bergambar sama-sama... yang lain semua dah balik.... hahahhaha.... sebab hujan... masa tu pula Eyrra teman Jeni booking bilik.... so ke hulur-kehilir kita orang... so dah penat... tu lambat jumpa budak-budak kelas... tapi tak pe... nanti Eyrra kahwin korang jangan lupa datang pula... ahahhahaha..... paling penting wajib amik gambar ramai-ramai dengan pengantin k... hehehehhe





Nilah geng #dramaqueen hidup kami di Uitm Segamat banyak sangat dramanya... hahahhhaah... drama sedih, drama gaduh, drama gembira dan macam-macam drama yang kita orang lalui... hahhahaha.... hidup kita pun ibarat drama kan... so walaupun kami #dramaqueen kami tetap sayang antara satu sama lain... hehehehe... lepas ni masing-masing dah ada kehidupan masing-masing... tapi jangan lupa kenangan kita bersama yer kawan-kawan... sebenarnya berlima... tapi sorang dah balik hotel jumpa family dia... 




Tahniah My Baby Bam !!!!!

Akhirnya Mak dapat juga tengok anak bongsu Mak ni konvokesyen... sebelum ni yang excited nak tengok Arwah Ayah.... dari mula Eyrra masuk Uitm Arwah Ayah dah bangga dengan anak manja dia ni... dia selalu membebel kalau Eyrra tak belajar pandai-pandai... sebab dia nak tengok Eyrra nak pentas & pakai jubah UITM.... tapi dia tak sempat merasa semua tu... masa dalam dewan rasa sedih sangat bila ingatkan balik... bila tengok orang lain ada Ayah... tapi Mak cakap janji Arwah Ayah dah tau anak dia grad on time... masa Arwah Ayah dapat tau... dia bersyukur sangat... siap berdoa agar anak dia berjaya lepas habis belajar... 

Happy birthday Omak... Eyrra sayang sangat dekat Mak... sekarang ni yang pemberi semangat dekat Eyrra hanya Mak je... Mak banyak bagi nasihat dekat Eyrra... Eyrra doakan Mak sentiasa sihat & awek muda selalu... Aamiin....




Masa konvo hari tu Eyrra just make up sendiri... hahahaah... make up pun simple je... baju pun simple je.. semua simple lah... itu je yang termampu... hahaaha.... nak lebih-lebih takut over pula. 







#dramaqueen ni memang tak pernah nak lengkap.. mesti hilang sorang... hahahhaha





Terima kasih kawan-kawan DIBA semua... 





Terima Kasih Super Hero semua " Batman , Superman & Ultraman "
Hero sorang lagi je tak datang my Spiderman... hahahahaha.... terima kasih bawa kan bunga...




Terima kasih Kak Ika a.k.a ex roommate...
sudi datang masa Eyrra konvo... tak sangka akak sanggup datang jumpa Eyrra... akak cakap akak rindu dekat Eyrra... hehehehhe.... masa dekat uitm kalau Eyrra sakit... kak ika lah yang selalu jaga Eyrra... seronok sangat bila sebilik dengan kak ika masa tu....




Happy birthday Angah.... 17 November ni birthday Angah Eyrra... so ni lah hadiah yang boleh Eyrra kasi... hehehehhe... terima kasih sanggup melayan kerenah adikmu ni...




i love u my super heroooooo




Terima kasih Amirah Najibah sebab jadi kawan baik aku... walaupun kita dah tak boleh lepak-lepak macam dulu lagi... aku tak kan pernah lupakan kau... 




Terima Kasih En.Tunang sebab sudi datang... walaupun saya tau awak ada hal penting... tapi tetap datang juga.... hehehhe... selamat sempat jumpa... sebab dah nak pulang jubah dah masa dia datang... selamat masa tu borang jubah tertinggal dekat kereta... dapat lah snap gambar juga... datang mengejut sape suruh... hahahhahah




Mak cakap konvo Eyrra dah settle... so lepas ni Majlis besar pula... hahahhahahah so nanti korang tunggu di jemput je lah yer... doakan Majlis Eyrra berjalan dengan lancar... Aaminn....


tata semua, 
meoww meowww
Assalammualaikum

Kursus Pra Perkahwinan Islam


" Pedoman Khusus Enterprise di Tampin , Negeri Sembilan "


17 Zulkaedah 1437 - 18 Zulkaedah 1437
20 Ogos 2016 - 21 Ogos 2016




Assalammualaikum semua, 
Malam ni Eyrra nak share sikit pengalaman Eyrra masa pergi kursus pra perkahwinan hari tu.... sebenarnya Eyrra dengan En. Tunang tak tahu langsung tempat kita orang nak pergi kursus ni.... sebab kita orang ni jarang jumpa... memang jumpa untuk benda penting je... kalau tak memang tak jumpa lah... lepas tunang... kita orang jumpa boleh kira dengan jari lah berapa kali kita orang jumpa... sampai orang sekeliling pula risau... tak jumpa En.Tunang ke... tak rindu dia ke.... tak risau ke kalau dia ada orang lain... korang kan jauh... dia dekat selangor kau dekat melaka.... apa nak pening-pening kepala fikir bukan-bukan tentang En. Tunang... dah sah-sah dia tunang aku... aku tau lah dia sibuk bila... dia free bila... kalau dia free dia call atau whatsapp aku lah.... kalau dia sayang aku... dia setia lah dekat aku... kalau dia nak ada perempuan lain ke apa ke.... memang aku tak percaya... sebab dia bukan lelaki yang macam tu... aku kenal dia tu macam mana... sebab dia yang beria jumpa family aku... ajak aku bertunang... tak kan dia sanggup nak menduakan aku... so aku fikir positive je tentang En. Tunang... kalau fikir negative je tentang pasangan kita... nanti bila dah kahwin lagi lah macam-macam dugaan kau kene hadap.... so hidup ni kene relax sikit... baru tak stress kepala otak ni.... 

Bila masing-masing dah risau bila lah kita orang ni nak pergi kursus kahwin ni... benda lain dah selesai... tup tup benda yang penting ni tak buat lagi... ayoyooooo... tertiba masing-masing pening kepala... masing-masing sibuk cari tarikh bila free... hahahhahaha... tarikh kahwin pun pening kepala nak cari tarikh sesuai... ni pula nak fikir tarikh untuk pergi kursus kahwin.... hahahahaha... ingatkan nak kahwin ni senang je... rupanya macam-macam step kene hadap.... step pertama merisik , step kedua bertunang , step ketiga kursus kahwin , step keempat pula????? step nak pergi ke alam perkahwinan ni memang banyak... so slow-slow lah kayuh... hehehheh... tak payah nak gelabah-gelabah sangat... bila orang tanya bila nak kahwin???? aku senyum je lah... tunggu kad je nanti yer... 

Kalau korang tak nak pening-pening kepala... korang jadilah seperti kami... hanya cari facebook
 " Pedoman Khusus Enterprise " lepas tu cari number phone staff diaorang... korang whatsapp je tarikh yang korang plan nak pergi... sebab kalau korang dah booking tarikh senang... sebab kursus kahwin ni sentiasa penuh je... kalau tak booking nanti korang kene cari tarikh yang lain pula... booking hanya RM30 sorang... tapi bila dah bank in tu resit kene simpan... sebab diaorang nak tengok bukti yang korang dah bank in... so kalau dah booking korang tak payah lah susah-susah nak pergi sana semata-mata nak booking je... better cari kerja senang daripada nak susah-susahkan diri pergi sana.... 

Aku just nak bagi tau dekat orang-orang Masjid Tanah... better korang pergi Tampin... sebab dekat dengan Masjid Tanah... korang tak hadap jamme... sebab nak ke Tampin cuma redah jalan kampung je... so nak cari kerja senang... pergi situ je... dekat pun dekat... yang penting tak jamme.... 

Kalau dah booking tarikh yang sesuai... bila dah sampai sana nanti... just bayar selebihnya sahaja... yang penting resit kene simpan... nanti diaorang akan bekalkan buku
 " Memasuki Gerbang Perkahwinan " masa tu lah korang dah melangkah ke step kursus kahwin... korang kene hadap lah 11 modul yang kita kene tahu sebelum melangkah ke alam perkahwinan.... masa tu lah korang akan tahu step seterusnya... hahhahaha... kene lengkap kan borang bagai untuk kahwin... korang jangan risau.... nanti diaorang akan ajar... 

Masa dengar ceramah... penceramah semua cakap nogori... hahahahah... lupo pula yang aku ni pergi Kursus Kahwin dekat Tampin , Negeri Sembilan.... memang orang Nogori je lah yang jadi penceramah.... ada benda yang aku faham... ada benda tak faham... tapi aku memang suka dengar orang cakap Nogori... tergelak-gelak juga lah aku... 




Okey lah pendekkan cerita kalau korang pergi Kursus Kahwin nanti korang tau lah sikit-sikit tentang adab perkahwinan.... Adab suami isteri.... adab-adab yang korang perlu tahu sebelum masuk alam perkahwinan....

Ciri-ciri dekat atas ni pun kita kene tahu.... inshaallah kalau kita nak bina masjid Allah akan permudahkan urusan kita... Aamiin...




yuhuuuuuuuuuuuuuuuuuu !!!!!!
kami dah ada Sijil Kursus Pra Perkahwinan Islam... so lepas ni kene settle kan HIV test & borang-borang nak kahwin pula.... HIV test tu kene buat 6 bulan sebelum nak kahwin... sebab HIV test just tahan 6 bulan je kan... so kene pandai-pandai lah budget masa bila nak buat HIV test tu k... yang penting borang-borang nak kahwin kene lengkap... okeylah tak nak celoteh macam-macam lagi... esok koje ler... kene bangun awal...

tata semua,
tunggu step yang seterusnya pula yer... doakan kami ke alam perkahwinan dan until jannah... Aamiin....
meoww meowww

Kelebihan Minum Air Kosong !


" Nak Sihat Perbanyakkan Minum Air Kosong Berbanding Air Manis "




PIXY & Carrie Junior


" Bedak Kecantikan Missue Eyrra Zerra "


Assalammualaikum,
kali ni Eyrra nak share bedak apa yang Eyrra dok tepek-tepek dekat muka ni... Eyrra suka sangat share apa yang Eyrra pakai... biar kulit kita sama-sama cantik... hehhehe... ada yang tanya Eyrra... nape Eyrra nak share rahsia kecantikan kulit Eyrra ... alamakkkk cantik ke???? hahahha... pandai berguraukan korang ni... nak amik hati titew lah tu... hehheheh... nak tau rahsia Eyrra lah tu... kan kan... okeylah Eyrra bukannya jenis yang nak rahsia bagai ni... sebab kalau orang tanya baik-baik dekat Eyrra.. so Eyrra dengan senang hati nak share apa yang Eyrra pakai... Eyrra just nak share dekat korang semua... sebab orang perempuan ni dia kene ada basic make up untuk harian dia.. make up natural untuk pergi office & kelas... tak kan nak nampak muka pucat je kan... bedak yang sesuai untuk kulit muka Eyrra bedak PIXY & Carrie Junior... so lepas ni korang boleh lah try pakai bedak dekat bawah ni kalau nak rasa kulit lembut macam baby... 







tata semua
meoww meoww
Assalammualaikum


Nature Republic


" Nak Kulit Lembab & Licin ??? Gunalah Nature Republic "



Assalammualaikum, 
Eyrra nak share tentang Nature Republic ni... Eyrra start pakai tahun ni dalam bulan 2 macam tu... kira baru je pakai... dulu masa zaman sekolah Eyrra suka pakai lidah buaya... sanggup tau pergi cari dekat rumah orang yang ada daun lidah buaya tu... lepas tu pergi belakang rumah... pergi tanam daun tu dalam pasu... kasi dia membiak sikit... heheheh... sebab Eyrra dengar citer dari orang tua-tua yang lidah buaya ni boleh licin & lembab kan kulit... so nak cuba jugalah kan... sebab petua orang tua-tua ni kan elok... sebab orang dulu-dulu nak cantik.... guna bahan semula jadi je... sebab dulu mana ada product macam-macam kan... lagi pun orang dulu mana ada banyak duit sangat... diaorang just guna duit untuk beli makanan je... Eyrra percaya dekat lidah buaya tu sebab alam semula jadikan... so tak ada campuran apa-apa... memang sanggup lah nak cari dan tanam sendiri... sebab macam-macam boleh guna dengan lidah buaya tu... untuk rambut, muka, kulit badan... so memang berbaloi jugalah kan guna lidah buaya ni...

okeylah Eyrra bukan nak citer tentang lidah buaya yang kene tanam sendiri tu... Eyrra faham orang zaman sekarang ni mana rajin dah nak tanam-tanam ni kan... better korang pergi mana-mana mall dekat tempat korang tu... cari kedai yang ada jual Nature Republic ... make sure korang cari yang original k... jangan main rembat je... nanti kalau kulit problem.. salah kan product tu pula... padahal korang beli yang tak original... so pandai-pandailah pilih barang yang original k... senang citer cari dekat kedai yang jual Nature Repuclic ...

dekat gambar atas tu ada panduan Nature Republic ni boleh guna untuk apa... korang baca pun boleh fahamkan boleh guna untuk apa... kalau Eyrra suka guna untuk remove make up, kalau malam-malam sebelum nak tidur Eyrra tepek dekat muka... biar kulit segar dan bernafas sikit... lepas tu pakailah sampai korang tertidur... sebab sejuk kan dekat muka... kalau nak letak dekat mata kene pakai kapas... kalau rasa susah nak tidur cuba letas kapas dekat mata letak Nature Republic tu mesti tertidur terus... kalau stress pun boleh letak juga... confirm korang tak ingat benda lain dah... terlena tidur terus...

Nak elakkan sun burn dekat muka... lepas je kene panas... korang relax-relax... sapu Nature Republic guna kapas... lepas tu rest kejap... jangan terus mandi.. sebab badan tengah panas lagikan,.. so relax kan badan dulu dengan Nature Republic... lepas tu baru pergi mandi....




apalah Missue Eyrra Zerra ni sik membebel je dari tadi... tapi tak tunjuk-tunjuk pun kan Aloe Vera 92% Soothing Gel ni dekat korang.... haaaaaaa.... korang mesti pernah nampak benda ni kan... tak pernah pun teringin nak beli... sebab tak tau kegunaan dia untuk apa... sekarang ni Eyrra dah share... mesti korang rasa jimat gila.. sebab macam-macam boleh buat dengan benda alah tu kan... so apa lagi... cepat-cepatlah rembat dekat kedai yang berhampiran rumah korang... senang je kan cara nak guna dia... jangan cakap Eyrra tak share k....




AWAS !!!

Kalau korang dah beli bekas bulat tu... korang jangan main celup-celup je jari dekat dalam bekas tu nak amik gel... korang asingkan dalam bekas lain... sebab Aloe Vera ni sensitive sikit... tak boleh kene habuk... lagi pun kita nak pakai dekat muka kan,.. tak kan nak campur-campur... better beli botol yang boleh picit-picit ke... alah korang pergi DIY atau Daiso mesti ada botol-botol kecik yang boleh picit-picit tu... beli yang murah-murah pun okey... beli yang kecik-kecik je senang nak bawa pergi mana-mana nanti...

okeylah nak jimat duit boleh lah try guna benda ni... tahan lama juga tau 1 bekas bulat tu... so korang dah boleh jimat dah duit tu... tak payah pening-pening kepala nak pakai macam-macam lagikan...


tata semua,
meoww meoww
Assalammualaikum

Eversoft & Sabun Gluta


" Pencuci Muka Pilihan Saya "


Assalammualaikum,
hari ni Eyrra nak share pencuci muka Eversoft & Sabun Gluta... Eyrra pilih Eversoft sebab dulu kulit Eyrra sentiasa ada jerawat dekat dahi... so macam-macam benda jugalah Eyrra guna... tak jalan juga... sampai stress tengok dahi sendiri macam tu.... Mak Eyrra ada share pencuci muka ni... tapi Eyrra degil sikit... tak nak cuba langsung... sebab takut kulit lagi bermasalah dari sebelumnya.... tapi bila tengok jerawat mak kejap je kecut... jealous juga... sebab mak yang dah berumur tu pun kulit okey tak kan anak dia bermasalah pula... sedih juga bila tengok dahi banyak toing toing masa tu... Eyrra pun lembut kan hati ni nak cuba juga pakai pencuci Eversoft tu...

Eyrra start pakai pencuci muka masa form 4 rasanya... sebab masa tu baru start tumbuh jerawat... tapi masa tu tumbuh sikit-sikit je... so memang jarang pakai pencuci muka... sebab kulit okey kan.. naik pun 1 atau 2 macam tu je... bila datang moon... kalau tak kulit okey je...




masa zaman sekolah dulu packaging macam tu... masa ni Eyrra memang jarang guna pencuci muka... sebab masalah jerawat tak ada pun.. seronok sangat-sangat masa ni... tak payah fikir pasal jerawat... memang kulit flawless habis masa sekolah... nak kulit masa zaman sekolah dulu,.. natural je... tak payah pakai krim pun dah okey.... sekarang je wajib pakai krim... takut jerawat buat tapak dekat muka....

Masa zaman UITM pula... dah tukar packaging baru... makin lama makin menarik juga packaging Eversoft ni kan... masa zaman U dulu... naik Sem 2... Eyrra ada tukar product lain... yang lagi mahal.. acah-acah nak pakai yang mahal-mahal... ingat kulit kita ni makin cantik.... rupanya makin masalah... so Eyrra stop terus... terus buang product tu... memang tak sesuai dengan kulit Eyrra... makin bertambah-tambah jerawat dekat dahi... just dekat dahi je... dekat tempat lain tak ada pula... masa tu Eyrra stop pakai Eversoft... konon-kononnya nak cuba product lain... tapi memang tak boleh... memang kene guna Eversoft juga... memang dah tak boleh tukar lain dah... penjagaan kulit Eyrra untuk elak jerawat adalah Eversoft... itu je Eyrra pakai untuk elak kan jerawat... kulit Eyrra naik jerawat bila datang moon je sekarang ni... Alhamdulillah... kulit semakin pulih masa tu...
Bila tahun 2016 ni, bila pencuci muka dah habis... pergi tesco hari tu... puas pusing-pusing cari Eversoft... kenapa dah tak ada ni... risau juga masa tu... hahhahha... bukan risau sebab tak ada Eversoft dekat situ... risau sebab malas nak cari tempat lain... dah alang-alang ada dekat situ... memang kene cari juga... lepas tu Eyrra ternampak Eversoft berderet dekat belah bawah sekali.. so siap duduk situ... baca apa yang ada dekat belakang packaging tu... bila baca... memang sama macam yang sebelum ni Eyrra guna... cuma ada lah tambah bahan-bahan yang lain... 

korang jangan lupa cuba pencuci muka ni... mana tau jerawat degil korang pun  boleh hilang juga nanti... tak ada lah risau sangatkan... kulit makin lama makin pulih....




ramaiiii yang tanya Eyrra pakai apa kulit putih... Eyrra cuma pakai pencuci sabun gluta yang Eyrra jual ni je... memang tak pakai pencerahan yang lain... kalau tak percaya... pergi jenguk bilik air Eyrra sendiri... hahahahha... Eyrra memang dah lama pakai sabun gluta ni... memang kulit putih & tak menipiskan kulit pun... so sesiapa yang tanya Eyrra banyak kali & tak percaya Eyrra pakai apa... pencerahan muka memang Eyrra pakai ni... sesuai untuk kulit berjerawat & berjeragat...

okeylah, Eyrra dah share tentang pencuci muka penjagaan kulit Eyrra... mana tau boleh membantu korang juga nanti... nasihat Eyrra kalau nak cuba product baru... cuba pakai dekat dagu dulu... kalau tak naik jerawat selama 3 hari... maknanya pencuci tu sesuai dengan kulit kita... kalau jerawat naik dekat dagu... better korang stop... tu je panduan nak guna pencuci muka yang baru beli....


tata semua,
meoww meoww
Assalammualaikum

New Packaging " Beauty Cream Safi Balqis White Trilogy "


" Pakai Krim Safi Balqis Pun Boleh Jadi Kulit Bersih "


Assalammualaikum semua,
Kali ni Eyrra nak share sikit tentang krim penjagaan kulit Eyrra... ramai yang tegur & bertanya... kulit muka Eyrra putih... Eyrra pakai apa yer... share lah dekat diaorang... ada yang tanya Eyrra cucuk VITAMIN C ke dekat muka??? ada makan SUPPLEMENT ke???? alamakkkk???? kenapa orang target Eyrra cucuk VITAMIN C & makan SUPPLEMENT pula ni... OMG !!!! Eyrra tak pakai benda tu semua... Eyrra tak berani makan pill sebab Eyrra nak kahwin... Pill tak elok untuk perempuan yang belum berkahwin... nak elak benda tak elok berlaku dekat dalam badan kita... lagi pun mana nak datang duit beli benda mahal-mahal tu... Eyrra lagi prefer kalau korang just guna barang-barang yang mampu milik nak tepek dekat muka... kalau kita ajar muka kita ni pakai barang memahal... nanti bila kewangan tak stabil... macam mana???? baik kita fikir masa panjang nak guna product yang mahal-mahal... sebab product harian kita akan selalu guna... bukannya sebulan sekali baru guna kan... tak gitu kengkawan....

baiklah... jom tengok dulu gambar-gambar SAFI BALQIS yang Eyrra guna bermula dari 14 Tahun sampai lah 22 Tahun... memang Eyrra tak nak tukar benda lain... sebab kulit Eyrra dah sebati sangat dengan krim ni... so tak payahlah nak suruh Eyrra cuba pakai benda lain.. memang reject terus....

Krim yang ni Packaging masa Eyrra sekolah menengah dulu... hehehehe.... krim nilah yang pertama buat Eyrra jatuh hati sampai sekarang... masih setia gunakan krim ni....


Bila zaman UITM dulu... dah tukar packaging macam ni... rajin betul SAFI BALQIS ni tukar packaging sampai kadang-kadang Eyrra pun tak tau nak explain dekat orang apa yang Eyrra pakai... sebab krim SAFI BALQIS ni tahan lama... so Eyrra still pakai yang lama... orang yang baru nak pakai tu dia jumpa packaging yang baru... so korang pandai-pandai sendiri lah cari dekat kedai k...


taaaaaadaaaaaaaaaaaa !!!!!
Bila zaman bekerja ni... dah bertukar packaging baru pula... hahhahha... so sesiapa yang tanya dekat Eyrra... make sure korang beli yang packaging yang ni... sebab yang ni paling baru... so bahan dia pun baru lagi... jangan beli yang lama punya... lagi baik beli yang macam ni k... Eyrra perasan sikit yang baru ni rasa kulit lagi lembut... best je bila pegang muka... hehehhe... so siapa yang bekulit gelap tu... nak try kulit jadi cerah.. boleh lah berjinak-jinak mencuba krim ni k....

ada yang tanya... Eyrra memang guna krim ni je ke siang malam??? Eyrra pun tak tau nak explain macam mana... sebab Eyrra pernah try pakai krim malam... tapi kulit Eyrra tak sesuai... so Eyrra guna krim ni untuk malam dan siang sekali... Eyrra rasa kulit Eyrra lagi okey pakai ni je... tak pakai macam-macam... senang kan... jimat duit... hehehhehe... tak payah fikir-fikir nak beli macam-macam untuk muka....


tata semua,
meoww meowww,
Assalammualaikum


Perkahwinan bermula dari "ZERO"


" Beli Sikit-Sikit Lama-Lama Lengkap Jua 'Rumahku Syurgaku' "


Assalammualaikum,
Eyrra nak share sikit tentang kehidupan sebelum nak masuk alam perkahwinan ni... Eyrra lagi pentingkan kehidupan selepas kahwin berbanding fikir pasal majlis kahwin... sebab majlis kahwin bila-bila boleh buatkan... tapi rumah ???? kalau tak ada rumah mana pula nak duduk... tak kan nak tinggal asing-asing atau duduk dengan parents... kalau nak merasa berdikari usaha duduk sendiri... susah senang dengan pasangan kita... masa tu baru kau tau macam mana nak cari duit... masa tu baru kau fikir duit tu amat penting bagi kau... tak boleh nak hidup mewah sangat.... nak beli tu nak beli ni... kau kene fikir betul-betul untuk future kau... kau dengan pasangan bukannya hidup sehari dua... mungkin jodoh korang panjang... bertahun-tahun kau hidup dengan dia... so apa yang penting kau kene pandai saving... kalau tak makan lah apa yang ada dekat rumah tu nanti... tak gitu.... 

Walaupun aku belum kahwin... tapi banyak benda sebenarnya aku dah tau... sebab aku suka bertanya dengan orang yang dah lama berkahwin... sebab diaorang dah makan garam dulu dari aku... so aku tau lah serba sedikit nak saving duit untuk kehidupan selepas kahwin aku nanti... kadang-kadang memang terniat dalam hati ni nak beli macam-macam... tapi fikir kan future yang up coming ni... terus saving sikit-sikit... bukan aku tak nak rasa hidup susah... tapi at least ada lah duit simpanan di bank... tak kan hidup ni nak terlalu boros... sebab kalau kita dah kahwin... totally hidup kita akan jadi "zero" kau kene hidup dari tak ada benda... kira macam baby lah kan... dari tak tau apa-apa barulah kau ada ilmu....contoh macam rumah kau kosong... lama-lama kau beli sikit-sikit... inshaallah barang dalam rumah kau akan penuh... 

Bagi aku kan... biarlah orang tengok rumah kita kosong.... tak ada apa-apa langsung... janji hidup kita tak berhutang... kita beli dengan duit titik peluh kita dengan pasangan.... kalau kau perempuan, kalau kau dah bekerja kau mesti fikir nak cari duit tu susahkan... so kau jangan lah demand nak mintak laki kau tu beli macam-macam... baru kahwin eloklah kau hidup berserderhana dulu... kalau kau ada rumah sendiri... kira kau beruntunglah... orang lain tu kene sewa dan macam-macam dugaan lagi tau.... 

kalau kau dah bersetuju nak berkahwin dengan lelaki tu... kau kene bersedialah nak hidup susah senang dengan dia... kalau kau dah tau laki kau gaji ciput je... kau nak macam-macam sampai dia fikir nak berhutang... baik kau stop... sebab berhutang ni lagi perit daripada kau hidup susah... inshaallah kalau kau bagi semangat dekat laki kau hari-hari sebelum dia pegi kerja nanti.... mungkin dia lagi rasa semangat nak bekerja... mungkin dia dapat naik pangkat atau naik gaji.... haaaaa... tak gitu... kau fikir positive je beb... hidup kau juga senang nanti kan... 

okeylah jom terjah barang-barang dekat IKEA ni... aku sebagai orang perempuan teringin sangat nak rumah macam dekat bawah ni... tapi aku tau... nak mulakan hidup berumah tangga ni memang banyak pakai duit... bak kata En. Tunang beli yang basic je dulu... sebab nanti tak ada lah awak kene cuci baju pakai tangan.... hahahahah... sayang juga En. Tunang  dekat aku.... ingatkan tak sayang...tapi dia cakap kita start dari bawah yer... kalau awak boleh terima saya masa saya zero dulu... tak kan awak tak boleh terima saya yang sekarang... saya akan usaha buat awak gembira nanti... inshaallah... 




banyak-banyak bilik dekat IKEA tu... bilik ni yang paling Eyrra suka,,, sebab almari dia sekali dengan cermin... so tak payah beli cermin make up lagi... aku boleh je berdiri depan almari... boleh posing-posing... hahahaha... baru puas sikit dapat cermin besar-besar macam ni....






bila aku tengok dapur-dapur ni memang teringgin juga... tapi bila tengok harga... rasa macam nak beli kereta cash je tau... hhahahhaha.... so pandang-pandang je lah dulu... kalau ada rezeki dapat lah merasa dekat rumah sendiri....





tadaaaaaaaaaa!!!!! tempat frame ni memang wajib ada dekat rumah aku nanti... sebab apa... sebab aku nak rumah aku nanti ceria dengan gambar-gambar aku dengan pasangan... heheheh... tak kisah lah rumah aku kecik ke nanti... yang penting ada space tempat letak frame... hehehehe






aku suka sangat meja makan yang kecik-kecik macam tu... yang simple... senang sikit nak ubah-ubah tempat... sebab aku suka deco rumah... tu yang tak sabar nak aada rumah sendiri... aku akan deco rumah aku sikit demi sikit... heheheheh






cantiknyaaaa ruang tamu dekat IKEA ni.... masa pergi IKEA hari tu ada jugalah usya-usya harga... tak semua benda dekat IKEA tu mahal... kene pandai-pandai cari lah yang cantik-cantik tapi harganya berpatutan... barulah berbaloikan... hidup ni kene pandai menilai sesuatu barang.,,, jangan main rembat je... nanti ada je tak puas hati... lepas tu bash orang yang jual tu cakap tak ada kualiti.. padahal tak pandai cari barang... tengok cantik je rembat... tak tengok harga... bila pakai rosak... menjaja citer dekat orang barang dekat kedai tu tak elok... hahahaha... barang kalau jaga elok-elok inshaallah okey... kalau ganas-ganas memang cepat lah rosak... hehehhe

ehhhh... dah banyak sangat celoteh ni... jam pun dah masuk pukul 1,50 p.m nak masuk kerja dah... 

tata semua,
meoww meowww
Assalammualaikum


 
Copyright © Missue Eyrra Zerra | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in