Marang ( Sata ) ( Part 8 )


Assalammualaikum semua,
ni entry yang terakhir Eyrra dekat Terengganu... entry yang terakhir ni Eyrra masih di Terengganu dekat Marang... dekat area pantai ni memang banyak sangat jual Sata...apa itu sata??? haaaaa jom tengok gambar-gambar yang Eyrra snap dekat bawah ni...




hai abg Ganu... sorrylah saya peminat Abang... tu yang curi-curi snap tu.... hahahaha... opppp terlebih pula kan... sebenarnya Eyrra cuma nak promote je kedai Abang ni buat sata sedap sangat... mesti orang-orang Ganu pernah beli dekat Abang ni kan... atau pelancong ke... ada tak??? bila kita orang datang je... dapat makan free lagi.. hehehe... first time tengok sata tu macam tak nak makan... tengok macam tak sedap je... bila semua rasa... muka masing-masing macam tak cukup rasa 1... semua cakap sedap... Eyrra pun tertarik nak rasa juga... hehehe... masa tu dah habis... tapi Abang Ramadhan kasi rasa yang tempat driver bus punya... Eyrra pun amik lah... bila dah rasa... pehhh... sedapnya... first time pula makan benda alah ni... terus suruh Madam Bie beli... 





sata ni memang ada dekat Ganu je... dekat Melaka tak ada... itu lah istimewanya Terengganu... kalau sesiapa yang pergi Terengganu jangan lupa singgah beli sata yer.... nyummyyyy...okeylah sampai sini je Eyrra dapat share tempat-tempat yang Eyrra pergi dekat Terengganu... tak sabar nak tunggu tahun depan... Holiday tempat lain pula... yeayyyy....


tata semua
meoww meoww
Assalammualaikum


Masjid Terapung Terengganu ( Part 7 )


Assalammualaikum semua,
Eyrra nak share ni... mula-mula Eyrra ingatkan Masjid Terapung sama macam Masjid Kristal... rupanya lain... bila dah sakan berjalan solat jangan lah dilupakan... masa ni stop solat Asar dekat Masjid Terapung... solat Zuhur dekat Masjid Kristal... baru tau yang ni Masjid Terapung...



masa sampai je sempat Eyrra snap gambar Masjid ni... kene tinggal dengan Madam Bie... hehehe... 




lepas je solat... Kawan Madam Bie beria sangat nak snap kan gambar kita orang... segan juga sebenarnya... tapi Madam tu okey je... jenis sporting... lepas tu antar whatsapp at Madam Bie... berkerut-kerut muka Eyrra masa tu tahan panas... terus je pergi dekat bus... ingatkan kita orang je yang lambat... rupanya diaorang semua tengah makan ABC dekat dengan Masjid tu... sedap juga ABC tu... walaupun nampak biasa je... okeylah nanti tunggu entry yang terakhir Eyrra di Terengganu yer....


tata semua
meoww meoww
Assalammualaikum semua


Batik Noor Arfa ( Part 6 )


Assalammualaikum semua,
kali ni rombonggan Madam Bie dah sampai dekat Batik Noor Arfa... dekat sini Eyrra tak excited sangat pun... sebab Eyrra tak suka pakai kain batik tak suka baju batik... sebab muda mudi lagi kan... ibu-ibu je suka pergi sini... shopping je keje diaorang ni... pergi mana-mana kalau tak beli... tak sah... 




apa benda kertas kuning yang Eyrra pegang tu??? haaaaaa.... nak habak sikit... bila sampai-sampai je dekat sini... diaorang kasi kertas cabutan no bertuah... muka macam tak heran je kan dengan cabutan bertuah tu... sebab kene beli dulu... baru boleh masuk cabutan bertuah... 




bila sampai-sampai je diaorang suruh turun bawah dulu... melawat cenderamata....




amboiii... acah-acah macam model Noor Arfa lah pula....
dekat dalam memang tak boleh nak snap gambar... diaorang dah warning sebelum masuk dalam... tu yang keluar terus jadi model tanpa bayaran dekat situ... 











bila turun  je dari tangga tu... ternampak orang tengah proses buat batik... terus je pergi situ... sementara tunggu ibu-ibu shopping.... macam best je buat... macam nak cuba buat... tapi tak ada tempat mencuba pun... dapat tengok macam tu je... tak best lah kan... nak cuba buat juga... main cop-cop...




tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!
nak cerita juga macam mana Eyrra boleh dapat cabutan bertuah ni... Eyrra tak beli pape pun masa tu... Fina yang beli tudung... bila Fina bayar... dia mintak Fina kertas kuning tu... Eyrra pun tunjuk lah juga kertas kuning tu kat akak tu... akak tu mintak... Eyrra kasi je lah... Eyrra bukan heran pun... hahahaha...
bila sampai je dalam bus... tertiba Abang Ramadhan umumkan siapa yang dapat no cabutan bertuah tu... Abg Ramadhan sik panggil banyak kali... semua diam je... sebab bukan no diaorang yang naik... Eyrra pun buat dont no je lah... sebab Eyrra tak beli pape... Madam Bie je beli kain batik dekat situ... ntah macam mana boleh Eyrra tertengok kertas kuning tu... Abang Ramadhan sik sebut 510316 berkali-kali... Eyrra pusing je kertas tu... Eyrra suruh dia sebut lagi... Eyrra check macam sama je... terus kasi dekat Abang Ramadhan... pehhhh... tak sangka no Eyrra sangat bertuah pada hari tu... hadiah dia cuma tuala kecik je... diperbuat dari Batik... Eyrra apa lagi... rembat je lah kan... dah percuma... hehehe... Madam Bie cakap tak apa lah.. amik je...kan Mak beli juga... hehhehe...rezeki jangan ditolak...okey lah nanti sambung lagi k pasal holiday di Terengganu...


tata semua
meoww meoww
Assalammualaikum


Losong Terengganu ( Part 5 )


Assalammualaikum semua,
malam ni Eyrra nak share pasal kepok lekor Losong... Eyrra pun tak tau nak cerita macam mana... sebab bab kepok lekor ni semua Eyrra rasa sama je... cuma Eyrra dapat bezakan garing dengan tak je... hahaha... masa ni dapat makang free pula... Eyrra ngap 2 je.. sebab ramai kan... bukan beli pun... Madam Bie yang beli... dah dapat snap gambar sikit... terus naik bus... sebab tak larat dah nak melepak lelama dekat tempat kepok lekor tu....




macam sosej kan bentuk kepok lekor ni... ngap sekali je masuk mulut... sebab comel je bentuk dia... bila makan panas-panas memang sedap... tapikan bila orang ni goreng cantik je... bila Madam Bie goreng... rasa macam keras pula... tapi keras-keras pun sedap... ngap je apa yang ada depan mata tu... hehehe




pencicah keropok ni memang sedap... tapi pedas lah... cicah sikit-sikit je... Madam Bie cakap baik tak payah cicah... hehehe... Eyrra tak kuat makan pedas... pedas sikit je dah minum air... 




sempat lagi snap gambar abg ganu ni haaa... kusyuk dia buat kerja... sampai tak perasan Eyrra snap gambar dia... yang Eyrra makan tu bentuk sosej... yang abg ni buat panjang-panjang macam belut tu... kira balik rumah kene potong serong-serong tu... Madam Bie ada beli yang ni... bila goreng... pehhh... keras gila... macam nak patah gigi ni... Madam Bie terlebih goreng sampai garing gila... 




Eyrra suka sangat kepok ni... bila makan crap crap bunyinya.... sebab Eyrra suka makan keropok... bila Madam Bie goreng je... mesti Eyrra curi-curi makan sambil tengok Madam Bie goreng.... hehehehe....masa ni macam-macam jenis ada jual... perisa udang lah... sotong lah... tapi Madam Bie beli perisa ikan.. sebab Eyrra alergic dengan seafood... nanti Eyrra cerita pasal sata pula yer.... nyummyyy...


tata semua
meoww meowww
Assalammualaikum


Muzium Terengganu ( Part 4 )


Assalammulaikum semua,
Eyrra nak cerita sikit penggalaman Eyrra berada di Kuala Terengganu... pagi-pagi je dah nampak awek-awek cantik pakai baju kurung & kebaya dekat area Kuala Terengganu ni... make up cantik-cantik... kulit memasingkan putih gebu... jealous titew tengok diaorang semua lawa-lawa... ada yang pakai high hill... bila jalan je belakang diaorang... rupanya diaorang nak buka kedai dekat pasar... ingatkan diaorang nak breakfast je sebelum pergi kerja... pehhhh... cantik-cantik memasing pergi kerja dekat pasar... kalau dekat Melaka ni... mana dapat nak tengok awek-awek pakai cantik-cantik dekat pasar... gadis Terengganu memang cantik-cantik... untunglah abe abe ganu kan... hehehe...




pagi-pagi Eyrra dah melantak nasi berlauk... 2 hari Eyrra ada dekat sini... bila breakfast je makan nasi... kalau lama Eyrra dekat Terengganu ni... mesti berat badan Eyrra naik mendadak... sebab kerja makan je... hehehehe... tapi bila tengok orang Terengganu... kebanyakkannya slim je... aduyaiiii... pandainya jaga makan mereka ni... kalau Eyrra lah.. tak boleh sebab tekak ni nak je ngap apa yang ada depan mata tu... cuma Eyrra makan tak banyak... tapi berulang... mana tak mok mok...








gambar masa mula-mula sampai... excited dia lain macam... sebab dah lama tak pergi Muzium... last masuk Muzium masa zaman sekolah rendah dulu... itu pun Muzium dekat Kuala Lumpur & Melaka... tapi kecik je... bila pergi Muzium Terengganu punya lah besar... penat gila nak berjalan... lengguh kaki ni... 





bila dekat dalam Muzium memang tak boleh nak snap gambar... CCTV memang banyak... sebab sebelum nak masuk memang dah kene warning tak boleh snap gambar... pic yang dekat atas ni je sempat curi-curi snap... hehehe.... sebab ternampak ramai yang snap dekat sini... mungkin tak ada CCTV... hahaha... tu yang main redah je snap....







keluar je dari Muzium Fina ajak snap gambar sebab dekat dalam tak boleh snap... kami dah lah orang terakhir keluar dari Muzium tu... boleh pula snap gambar lagi... acah-acah tak tau yang kami ni dah lambat... hehehe... selamat ada geng... Fina memang sentiasa dengan Eyrra masa pergi Terengganu hari tu....




lepas melawat Muzium kita orang pergi balik Pasar Payang... sik pergi pasar payang je... sebenarnya memang busan pergi Pasar Payang... sebab tak tau nak beli apa... Eyrra just beli T-Shirt Terengganu , pin tudung , shawl & beg selendang... itu je yang tertarik nak beli... dulu kalau masa kecik-kecik benda yang wajib beli adalah Teddy Bear yang besar-besar... kalau dah dapat... memang tak heran benda lain... 
masa tu Fina ajak Eyrra lepak minum... bila kita orang pusing-pusing dekat Pasar Payang tu tak ada tempat minum yang sejuk... semua open je... sebab kita orang dah berpeluh-peluh... tertiba teringgat tempat yang diaorang ingat tak Halal tu... tapi Tappers ni Halal... cuma mahal lah... tapi sama je macam kopitiam harganya... cuma nama dekat sini Tappers...




nilah benda wajib yang Eyrra bawa pergi Holiday.... kalau tak ada... rasa tak lengkap je nak berjalan...




sedapnyaaa... 
jemput tengok yer semua...




bila dah dapat je minum... pehhh... leganya tekak ni... lagi pun tempat ni sejuk... wifi pun free... memang lama lah menapak dekat sini... sampailah ibu-ibu semua habis shopping... ntah apalah mereka shopping kan... padahal tempatnya sama je berulang kali pergi... hehehe...




thanks Fina sebab sentiasa ada dengan akak masa ni... syok juga berkawan dengan kau ni dik... banyak cakap macam akak kau ni... maybe akak lagi manja dari kau dik... sebab kau yang banyak layan kerenah akak... hehehehe.... thanks sayang.... ehhhhh... belum habis lagi... nanti Eyrra sambung entry yang lain k...


tata semua
meowww meoww
Assalammualaikum...

China Town Terengganu ( Part 3 )


Assalammualaikum semua,
malam ni Eyrra nak sambung balik entry pasal percutian Eyrra ke terengganu... hehehe... masih tak habis lagi... ada benda lagi Eyrra nak share dekat blog ni... blog ni kan diari Eyrra... macam-macam benda nak share.... lepas je jenjalan dekat Taman Tamadun Islam kitaorang semua pergi China Town Terengganu... Madam Bie and the geng pergi shopping dekat Pasar Payang... Eyrra malas lah nak join diaorang sebab sik pergi situ je... bukan ada apa pun kan... ibu-ibu suka lah.. beli baju batik dekat situ... kitaorang yang jiwa muda ni berjalan-jalan je lah... bergambar... CTT ni dekat je dengan pasar payang tu... area situ je... jenjalan dah nampak tempat yang menarik nak snap gambar... semua orang muda mudi je yang ada dekat situ... memang sesak juga lah nak bergambar dekat situ... sebab hari sabtu kan... diaorang cuti... bila tengok dekat sini ada lukisan dinding macam ni... terfikir jugalah kenapa lah dekat Melaka tak ada... padahal Melaka lagi maju dari sini... bila dekat TV ada keluar pasal Melaka... tertiba nampak diaorang snap gambar dekat dinding lukisan macam dekat Terengganu , Shah Alam & Pulau Pinang... rupanya ada... patutlah kakak ipar cakap ada... sebab dia pernah pergi... cuma Eyrra je tak jumpa dekat mana... Kakak Ipar dah bagi tau dekat mana... Eyrra je blur nak cari tempat tu... hehehehe....
okeylah boleh terjah gambar-gambar yang Eyrra sempat snap dekat situ... 



banyaknya payung... rasa macam nak rembat je satu... hehehehe







geram betul... adik-adik semua cakap Eyrra ni acah-acah tinggi... pakai kasut tinggi... tinggi Eyrra 159 okey... tinggi tau... bukannya rendah pun... 







okeylah yang ni je gambar-gambar yang Eyrra boleh share dekat blog ni... kenapa Eyrra nak share... mana tau ada rakan-rakan kita ni google cari tempat menarik nak bergambar kalau datang Terengganu.... boleh lah datang sini kan kan... okeylah nanti Eyrra sambung dekat entry yang lain pasal Terengganu k.... tungguuu....


tata semua
meoww meoww
Assalammualaikum


Taman Tamadun Islam Terengganu ( Part 2 )


Assalammualaikum semua , 
Haiii orang Terengganu... Eyrra dah sampai dekat Taman Tamadun Islam ni... haaaaaaaaa... nak citer sikit... bila Eyrra tanya pendapat orang apa bestnya Terenggganu... diaorang cakap kepok lekor dan sata.... ermmm.. itu makanan... Eyrra nak pergi tempat-tempat yang menarik... yang boleh jalan-jalan tanpa shopping.... sebab kalau pergi holiday nak shopping je macam tak best pula kan... tak gitu... duit pun banyak habis nanti... entry kali ni Eyrra nak tunjuk gambar-gambar yang sempat Eyrra snap masa pergi sini.... Eyrra kongsi secara random je... tak mampu nak upload semua gambar... kalau nak tau lebih lanjut... datang lah sendiri tempat ni.... 




masa ni Eyrra jadi photographer Madam Bie... sebab Madam Bie yang buat lawatan  ni... dia nak buat kenangan katanya... lagi pun Eyrra memang suka snap gambar... hehehehe... hobi masa lampau... 





haaaaa... ni lah passport untuk masuk Taman Monumen ni... dah macam passport nak pergi overseas pula kan... tak ada passport ni tak boleh masuk... 






ni lah kenderaan yang ada dekat sini... korang boleh pilih nak naik apa... tapiiii bukan pilih je tau... kene bayar dulu... baru boleh pilih nak naik yang mana satu... 


korang boleh terjah gambar-gambar yang Eyrra upload ni... walaupun sikit tapi menarik juga kan... mesti nak pergi kan... ajaklah family korang datang sini... melawat Masjid luar negara yang ada dekat sini... 













haaaaaaaaaaa... cuba teka ni apa???? ni lah buah kurma... first time dapat tengok pokok buah kurma depan-depan... siap pegang lagi... nampak sangat gayat aku ni.. hahahha...







suka sangat snap-snap... baru perasan yang ni tandas... cantik kan bangunan tandas ni... menarik pula nak snap masa tu... kawan-kawan Madam Bie cakap tu tandas lah... hahhaha... kalau diaorang tak tegur... mesti Eyrra tak perasan... hehehe... 




amboiiii Madam Bie... tengah holiday pun busy lagi kan... phone Madam Bie ni sentiasa orang call... kadang-kadang rimas juga... bukan dekat phone je... kalau duduk rumah... telephone rumah mesti panggilan untuk Madam Bie... orang pentinglah katakan... 




bila dah penat gila berjalan... sampai golap-golap kulit ni... kita orang pun pergi beli souvenir untuk buat kenangan... adalah beli sikit-sikit... 




thanks Fina sebab sentiasa teman akak... kalau budak ni tak ada.. memey pishang lah aku dekat situ... budak ni pun suka selfie... hehehe... kira geng lah juga kan... kalau jadi pergi Langkawi tahun depan... jangan lupa pergi sekali tau Fina... 




memang penat sangat berjalan tengah-tengah hari ni kan... mana kulit tak golap... tapi Eyrra tak kisah pun.. janji Eyrra berpuas hati berjalan masa tu... golap pun golap lah... nanti boleh cerah kan balik... nak bagi tau sikit gambar yang Eyrra besarkan tu semuanya Eyrra guna camera NIKON... yang Eyrra snap guna camera NIKON tu Eyrra tak edit pun... original tau... kalau yang kecik-kecik tu Eyrra just guna camera HP je... hehehe... 





lepas je berjalan... kita orang pergi singgah solat dekat Masjid Kristal... Masjid ni memang lawa.... 




lepas je berjalan sakan... perut pun lapar... menu yang Eyrra pilih adalah Nasi Air... kenapa Eyrra pilih nasi Air??? sebab pagi tu Eyrra dah makan nasi berlauk... rasa macam perut ni kenyang lagi... tak nak makan benda berat... Eyrra pun pilih lah Nasi Air... nasi juga tu kan... berat juga tu kan... hahhaha... hentam lah labu... okeylah sampai sini je Eyrra share pasal Taman Tamadun Islam ni... kita sambung ke part seterusnya k... 


tata semua
meoww meoww
Assalammualaikum


 
Copyright © Missue Eyrra Zerra | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in