TeNtAnG pErWaTaKkAn SaYa



BIODATA

  • Nama : Norhazira Binti Mohamad
  • Nama Panggilan : Eyrra , Zerra , Manja , Budak Kecik 
  • Umur : 18 Tahun
  • Tarikh Lahir : 01-05-1994
  • Tempat Lahir : Hospital Besar , Melaka
  • Tempat Tinggal : Masjid Tanah , Melaka
  • Cita-cita : Accountant
  • Sekolah : SKDTK Dan SMKSA
  • Belajar : UITM Segamat , Johor
  • Warna disukai : Pink
  • Makanan disukai : Sup Dan Sayur (tak boleh makan udang,ketam,kerang,sotong dan lain-lain lagi.... sebab nanti gatal-gatal.... jauh kan dari saya k... tapi kadang-kadang tu hentam je... heheheh)
  • Minuman disukai : Sirap Limau 
  • Hobi : Bersukan dan Shopping





  • suka buat orang ketawa dengan gelagat Eyrra yang tak berapa kelakar ni... tapi diorang gelak.. Eyrra pun tak tau apa yang kelakarnya... 
  • suka kacau-kacau orang...
  • tak suka marah-marah... jangan buat Eyrra marah k... kalau Eyrra marah... nanti boleh jadi tsunami dan bencana alam dekat Melaka nanti.... heheheh.... (gurau je tu)
  • suka tergelak... walaupun tak kelakar... hehehhe...
  • suka tersenyum... walaupun orang tu tak senyum dekat Eyrra balik... kadang-kadang orang cakap Eyrra ni mengatal senyum-senyum dekat lelaki... padahal memang tu perwatakkan Eyrra... bukan dekat lelaki je Eyrra senyum... dekat perempuan pun sama.... senyuman itu kan sedekah... tapi ada juga yang fikir.... Eyrra senyum dekat dia... Eyrra suka dekat dia... jangan perasan k wahai lelaki....
  • suka kawan yang gila-gila kepala dia... macam Eyrra... suka kawan dengan kawan yang sekepala lah.. macam tu lah.... kurang rapat dengan orang yang terlalu pendiam dan baik perwatakannya... sebab nanti selalu kene ceramah... hahahaha... sakit kepala nanti....
  • suka kawan dengan lelaki... tak semestinya Eyrra suka dekat dia kan.... Eyrra suka berkawan je... tak ada lah sampai nak bercintan cinton ni... tak berminat k.... sebab Eyrra dah ada En.Pakwe....
  • ada yang cakap muka Eyrra ni sombong... takut nak tegur... jangan risau k... Eyrra tak makan orang pun... tegur je... kalau dah kenal Eyrra... baru tau Eyrra macam mana perangai nya... nanti korang selesa kawan dengan Eyrra... kata orang tak kenal maka tak cinta... bila dah kenal... happy gila... heehehe...
  • tak suka dengan orang yang suka tuduh-menuduh dan cakap-cakap belakang ni... kalau tak puas hati dengan Eyrra... cakap depan-depan... Eyrra tak marah... kalau Eyrra salah.. tegur je... Eyrra boleh terima teguran dari korang... sebab manusia ni mana ada nya yang sempurna... mesti ada kelebihan dan kekurangan masing-masing...
  • Eyrra suka makan... tu juga salah satu nya hobi Eyrra... ehheheh.... macam mana lah Eyrra nak kurus kan... sik makan je keje.... hehehhee....
  • Eyrra seorang yang manja... sebab anak tunggal dari lima beradik lah katakan... anak bongsu pula tu... abang-abang sentiasa jaga Eyrra.... diorang kira macam pengawal keselamatan Eyrra lah kan... sebab Eyrra belum bersuami lagi... ehhehhehe..... kawan-kawan pun cakap Eyrra ni manja... manja dengan orang yang Eyrra kenal je... kalau tak kenal... mesti diorang cakap Eyrra ni mengada-gada je... ingat Eyrra kisah ke... hhehehe.... 
  • suka kacau anak-anak buah Eyrra... tapi kadang-kadang sue Eyrra ni juga yang diorang buli... tapi kadang-kadang garang tu ada juga... letih lah sik kene buli je kan... hehehhe.... jadi Kak Ros lah sikit... macam citer UPIN dan IPIN...
  • Eyrra takut dengan satu binatang ni... nak tau takkk.... dak Cheng.... Eyrra takut dengan dak Cheng... sebab dak Cheng dulu cakar tangan Eyrra sampai sekarang ada kesan nya... ermmmm.... tapi suka tegur orang macam ni gaya nya... MEOWWW MEOWWW.... 
  • dulu masa kecik-kecik suka panjat-panjat pokok mangga jiran... lepas tu pergi mandi sungai dekat kebun nenek... hehhee... masa tu air sungai jernih... dari atas dah nampak ikan... sekarang ni... dah jadi ampangan dah...rindu pula zaman-zaman tu... hehehe.... sebab dulu kawan dengan lelaki je.. dekat kampung tu kekuranggan perempuan... hehhehe... tu yang macam tomboy dulu.... tapi sekarang ni dah ayu... 
  • Eyrra ni simple je orang nya... tak gitu cik tipah... hehehe.... 
  • Eyrra tak ada kakak... bila ada kakak senior yang caring dekat Eyrra... pehhhh.... suka nya... hehhe... masa tu lah... rasa disayanggi oleh kakak... sebab tak penah ada kakak...
  • Eyrra tak boleh makan pedas... nanti mula lah perut ni nak meragam... aduyaiiiii.... kawan-kawan terdekat faham lah... apa yang Eyrra boleh makan dan apa yang Eyrra tak boleh makan.. kalau Eyrra makan juga sotong dan pape je.. nanti diorang tegur... hahaha... kadang-kadang main hentam je makan... last nya... tahu lah sendiri apa akibat nya kan.... macam tu lah cerita nya labu....

Ni je lah cerita pasal Eyrra... sebenarnya banyak lagi... cuma penat lah nak taip banyak-banyak... nanti bosan pula nak membaca kan... nanti mata korang juling pula nak membaca blog Eyrra ni kan... Eyrra cerita ni semua nya dari hati... dan yang sebenar-benarnya... tak ada tambah-tambah cerita nak jadi best pula.... ni semua perwatakan Eyrra... sesiapa yang mengenali diri ini je yang tau lebih lanjut perangai Eyrra macam mana... budak manja yang comel.... terover pula kan....


tata semua
meoww meoww



FaMiLy DaY 2011 (kad jemputan family day 2012)


Family day yang ke berapa pun Eyrra dah lupa... sebab hampir setiap tahun kita orang sambut... masa 2010 dekat  A'famosa... kali ni kita orang buat dekat rumah nenek je.. macam tahun-tahun yang sebelum ni.... jemput lah datang yang mengenali diriku ini... ada macam-macam pertandingan diadakan... hadiah pun banyak... nak cerita lebih-lebih pun... majlis nya belum lepas lagi... nanti bila majlis dah lepas... Eyrra kongsi dekat blog ni k....

Tempat : Rumah Nenek Tersayang
Tarikh : 29.9.2012
Masa : 8 p.m-12 a.m

Ahli keluarga Hajah Piah Binti Haji Kali diwajib kan hadir pada malam 29.9.2012... kita meriah kan lagi suasana di rumah nenek k... 



ni lah picture nenek kita... siap buat bena lagi k... hehehhe.... kenangan dulu Eyrra imbas kembali.... jom tengok picture yang lain k....



suasana di luar...



kereta keluarga yang hadir pada hari tu....



sebenarnya ramai lagi yang tak datang lagi masa ni... ada yang duduk jauh... tu yang datang lambat... malam baru penuh tempat detak kereta ni... keluarga yang besar....



(masa malam)
masa abis je BBQ... kita orang mandi-manda dekat kolam ni... semua mandi... penuh kolam ni.. kita orang main rebut-rebut bola... eheheh....



pasangan yang tengah hangat bercinta... hahhha... gurau aje... sebenarnya... Farihah dia nak pergi dekat pakcik dia... Eyrra main snap je... lepas tu nampak picture ni macam cantik je... hehehhe... terus simpan.... 



abis je majlis hari sabtu tu... yang lelaki semua nya main bola... nak keluar kan peluh lah konon nya tu.... ehheheh... pancit je Eyrra tengok semua ni.. hehehhe 



BBQ
kesian diorang kene berpanas dekat sini... 



masa pertandingan karaoke dijalan kan...
semangat kan diorang ni...



masa ni nak tunggu yang lain... diorang lambat bangun... nak bersenam sikit... hehehhe... poco-poco lah... macam-macam lagi gaya yang diorang buat... ehhehe...



gembira nya tengok budak kecik masa ni... sebenarnya banyak lagi picture aktiviti yang kita orang ada kan....  cuma tak larat nak masuk kan semua... cukup lah ni je k....



lelaki main bola sepak pakai kain batik....



perempuan main bola baling pakai kain batin... selamat ada seluar... kalau pakai kain batik je... ayu je lah masing-masing main... hehhe... semangat tau masing-masing masa ni....



ni lah kenangan yang terakhir kita orang berkumpul... semua kene sign dekat bena ni... untuk kenangan masa tua... cewahhhhh.... ehheheheh....

picture keluarga masa mula-mula sampai ada dekat rumah nenek... dah di frame kan... kalau nak tengok.. datang lah rumah nenek ku... hehhehe... sebab masa tu tak sempat nak ambil guna camera Eyrra... sebab masing-masing nak masuk dalam picture keluarga.... ehehheh.... 


tata semua
meowww meowww















SeHaTi SeJiWa


Eyrra ada benda nak kongsi dengan korang semua ni.... JENG jEnG jeng.... ha!!!! tak ada serius mana pun.. cuma nak cerita pasal eyrra dan kawan eyrra je... eyrra ada beli baju sama dengan diorang.... bila berjalan bersama... jumpa baju yang cantik... mesti lah orang akan tertarik kan... sama lah dengan kita orang ni... selamat ada banyak colour yang cantik... tak ada lah beli colour yang sama... selamat lah labu... kalau tak.. tak dapat lah pakai sama.. sebab takut orang pandang kita orang macam boria je nanti...tu hasil kita orang keluar bersama dan beli baju tu pun bersama... keluar dengan orang yang berlainan... hari pun tak sama.... awal bulan keluar dengan shahirah dan akhir bulan keluar dengan nina... kami keluar masa bulan puasa... penat tu... nak buat macam mana.. kaki jalan kan... hehehhe.... dan beli baju pun ada dua jenis... hehhe... jom tengok baju yang eyrra beli tu.... kopak lah duit eyrra macam ni... dah terbiasa masa sekolah dulu guna duit ayah dan mak je... bila dah pergi belajar... semua kene guna duit sendiri... hehhe... 



masa hari terakhir kelas... kita orang sempat snap2 picture lagi.. masa ni tengah tunggu lecture datang... sebab masa ni ada test... hehhehe.... orang lain sibuk belajar... kita orang sibuk bergambar dekat luar kelas...  terima kasih camera girl... yang sudi ambil picture kita orang banyak-banyak.. dan layan perangai kita orang ni... hehhee.... kalau dia tak layan lah... mesti picture hampeh je... hehhe.... ramai yang suka baju ni... tanya beli dekat mana lah.. nak beli lah tu... ehhhhe.... eyrra pun citer lah eyrra beli dekat  mana... buat apa nak rahsia kan.. kecian dekat abang kemboja tu... tak untung kalau dapat customer yang kedekot nak kasi tau baju tu dekat mana jual nya... heheheh....



maaflah ye kalau baju ni tak dapat tunjuk yang full... sebab kita orang belum diperjumpa kan lagi... heheh... ayat nak best... ni picture yang di edit oleh eyrra sendiri... ada juga kita orang janji nak pakai sama... cuma kelas lain-lain... jarang jumpa... amboiiii... jarang lah sangat... hope study week ni kalau ada masa.. kita orang keluar bersama... pakai baju ni... tapi nampak macam boria pula kan... ehhehe... hentam je lah tebu.... baju ni pun ramai yang suka... tapi yang tinggi je sesuai pakai baju ni... yang rendah kene pakai high hill... hehhehe... sebab baju ni labuh... ala-ala arab sikit... kalau nak nampak macam cinderella tak payah lah pakai high hill... ehhehe.... 

nak citer juga macam mana eyrra boleh terbeli baju ni.... JENG jEnG jeng.... masa tu kita orang jalan-jalan tengok baju dekat DATARAN PAHLAWAN... lepas tu... singgah dekat butik muslima ni... mula-mula eyrra nak tengok-tengok je... tertiba je... tuan kedai tu suruh eyrra try baju ni... eyrra pun apa lagi... try je lah... tapi eyrra tak minat sangat... sebab besar... makcik tu cakap fesyen dik... beli lah satu... eyrra memang tak nak... lepas tu makcik,azrin dan nina tak habis-habis puji baju tu cantik dan sesuai untuk eyrra... eyrra cakap dekat makcik tu... tak ape lah... saya nak try je... tapi makcik tu cakap ni fesyen terbaru.. baru je keluar... lepas tu nina pula ajak eyrra beli baju ni... lama-lama duduk dekat kedai makcik tu... hati eyrra pun mula rasa cair untuk beli baju tu... hehehhe... ni lah hasil nya.. apabila eyrra pakai baju tu... cantik x???? kalau tak... tak pe... cari dress muslima yang lagi cun dari tu... heheeh.... tunggu k... 


tata semua... 
meoww meowww






BlOgGeR rEmAjA dAlAm KeNaNgAn... Al-Fatihah

Mengenang Pemergian Blogger Remaja, Yasmin Hunwick






Siapakah Yasmin Hunwik? 




Penulis terlihat namanya itu di dalam salah satu blog…mungkin ia gadis berdarah campuran..
Terus penulis membuat carian di Google. Rupanya ada kisah tragis yang berlaku di sebalik gadis berusia 17 tahun ini.
Apabila pertama kali membaca kisah mengenainya, hati berdebar-debar dan mata mula bergenang. Kesian sungguh!
Berdarah kacukan Inggeris dan Melayu, Yasmin Hunwick atau nama sebenarnya Yasmin Johan Eusoffe telah kembali ke Rahmatullah sejak 3 Jun lalu dan kebetulan pada hari ini genaplah pemergiaannya yang ke 100 hari.
Al-Fatihah buat Yasmin.
Beberapa minggu sebelum meninggal dunia, arwah Yasmin seolah-olah sudah mendapat tahu yang dia akan kembali ke Rahmatullah buat selama-lamanya.
Kebiasaanya kita sebagai orang yang berada di sekeliling tidak akan perasan mengenai apa yang berlaku, selepas seseorang itu tiada di muka Bumi ini, barulah kita tersedar. Itulah kuasa Allah.
Antaranya perkara yang berlaku adalah, arwah Yasmin telah memuat naik gambar buku bertajuk ‘Beginikah Rasanya 7 Malam Pertama Di Alam Kubur’ melalui Instagram.






Selain itu, melalui Twitternya pula dia menulis takut untuk tidur kerana sering bermimpi buruk.




Dia adalah pemilik dan penulis blog www.misschronicz.blogspot.com, walaupun namanya tidaklah sepopular irine nadia marcello dan fatin liyana namun dia pernah menjadi ‘trending’ topik di Twitter.
Sejurus mendapat berita mengenai ketiadaan arwah, ramai rakyat Malaysia yang tak putus-putus menyampaikan ucapan takziah kepada keluarganya.
Melihat daripada keadaan itu, ibu Yasmin melalui laman web Facebook telah menyampaikan pesanan ini:
“Salam semua di fb, di saat ini saya dan Johan (bapa kepada Yasmin) tak dapat tidur mengenangkan permergian anak kami, Yasmin Johan ke rahmatullah pada jam 11.50 malam @ 3hb June 2012.
Saya ucapkan ribuan terima kasih pada semua yg memberi ucapan takziah melalui fb dan mesej2 lain.
Yasmin seorang anak yang baik, bijak, sopan santun dan amat cantik dimata kami dan seorang yg berakhlak tinggi.
We will miss her dearly but we will never miss her in our prayers. We still remember her childhood, school days and as a daughter she made us proud.
Semoga roh beliau berada disisi orang yg beriman.”
Mengimbas kembali kejadiaan yang telah menimpa Yasmin, ia berlaku sekitar 12 tengah malam di mana dia bersama dua lagi rakannya maut di tempat kejadian semasa hendak membuat pusingan ‘U’ di Padang Gaung, Langkawi.
Mereka telah dirempuh oleh van pelancong yang datang dari arah Ulu Melaka. Ketika itu, mereka tidak memakai topi keledar malah menunggang motosikal tiga orang sekali gus.
Hari ini, ibunya telah menulis di blog yang arwah telah mendapat markah tertinggi dalam ujian piano gred 4. Ibunya turut memberitahu yang mereka sekeluarga amat merinduinya.
Malah, arwah Yasmin sangat berbakat dan comel. Dia disenangi oleh semua guru dan rakan-rakan.
Oleh kerana itu, sehingga saat ini tidak hairanlah masih ada guru dan rakannya yang sering bermimpi mengenai arwah.
Bagi yang mahu mengetahui lebih lanjut mengenai Yasmin, anda boleh ke blog miliknya itu.
Takziah penulis ucapakan kepada keluarga arwah Yasmin. Semoga roh Yasmin dan rakannya berada disisi orang yang beriman. Insyallah..


Kisah Yasmin Menyentuh Hati Masyarakat


Tidak sangka kisah Arwah Yasmin yang penulis tulis semalam mendapat perhatian seluruh masyarakat.
Baguslah, sekurang-kurangnya anda menginsafi dengan apa yang terjadi. Sesungguhnya ajal dan maut di tangan Tuhan dan tiada siapa mampu menjadi penghalang kepada rancangan Yang Maha Kuasa.
Namun, masih ada lagi mereka yang di luar sana memberi pandangan buruk.
Sesungguhnya tidak terlintas langsung di hati penulis untuk mengaibkan seseorang itu lebih-lebih lagi jika mereka sudah tiada.
Penulis sekadar berkongsi pengajaran dan tidak ada salahnya jika kita mengingati mereka yang dah pergi.
Sekurang-kurangnya kita boleh mengambil ikhtibar daripada perkara yang berlaku kepada arwah Yasmin.
Pepatah ada mengatakan lebih baik mencegah daripada merawat.
Insyallah… Jika kita lebih berhati-hati nescaya kita dapat mengelakkan sebarang malapetaka.
Jadikan kisah ini sebagai pengajaran buat kita semua.
Tidak ada salahnya jika kita menjadikan sesuatu perkara itu sebagai panduan demi untuk kehidupan yang lebih baik.
Baca kisah asal:





P/S : aku sekadar berkongsi sahaja... tidak ada niat pape pun dalam hati ni.... Al-Fatihah kepada Yasmin Johan Eusoffe  semoga roh nya dicuccuri rahmat ...













 
Copyright © Missue Eyrra Zerra | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in